Årets sista .....Bloggbild från Vännäs är på den sista veckans tema: Snö och kyla. Efter en lång och sur höst fick vi vinter lagomt till Lucia och nu har vi haft mer än minus 10 grader dygnet runt sen dess.Dessutom har vi fått minst 50 cm vit fin obegagnad snö och mer kommer det i dag på nyårsafton. Tack för alla trevliga kommentarer till min blogg hoppas på en god fortsättning 2010. GOTT NYTT ÅR!

Nästan myggfritt...kan man väl säga att det är här i Vännäs i dag. Det har slutat snöa men är helgrått så vi välkomnar mera snö om den är på väg...Lillkillen som äter banan heter Elton och bor hos mamma pappa och lillasyster Hilma i Halmstad.

Just i dag....den 29 december när bara ett par dagar återstår av 2009 ser det ut så här från mitt sovrumsfönster. Nästan 50 cm prima nysnö har vi fått de sista dygnen och drygt 15 grader kallt har vi.  I dag dessutom nån timmes sol mitt på dagen.Det du ser i förgrunden är min IC2E från ICOM. Minst 30 år gammal men fungerar alldeles utmärkt.

Åh hej å hå....vad snö vi fick denna helg. Hela lördagsnatten och större delen av söndan och kallt.Just nu har vi femton minusgrader.Dessutom är vi lovade mer snö och sträng kyla denna vecka så det verkar bli en "riktig" norrlandsvinter här i Vännäs 2010.

Söndagen efter jul 2009...när söndagens tema var "Guds barn" hade vi en fin dopgudstjänst i Johanneskyrkan här i Vännäs. Våran präst Per-Ivan döpte Tim och Nellie och mamma Maria sjöng för församlingen och sina nydöpta barn.

Livets efterrätt...brukar man kalla dessa ljuvliga varelser för. Det här är Elton och Hilma som bor i Halmstad hos mamma Sara och pappa Magnus. Morfar Gunnar uppe i Vännäs hoppas att ni har lika mycket snö som vi har så ni får vara ute med mamma och pappa och åka kälke och spark.

Sen i söndags 20 dec...har min datorskärm sett ut så här.VIRUS!! Gissa om jag försökt och trixat och startat om och ...och men icke! Men på Scania i Södertälje finne en dataansvarig som jag är lite bekant med och efter tre stenhårda timmar via fjärrskrivbordet var min dator helt återställd! Tack Mikke för utmärkt hjälp. USB-minnet kommer med posten.

Ful och fin potatis....serveras på alla riktiga julkalas. I eftermiddag har vi varit i Holmsund hos Maria och Mikke och en massa glada vänner. Där fick vi mycket god mat,båda sorters potatis smarrig efterrätt och godis och hade väldigt trevligt. Tack Mikke och Maria för att vi fick gästa er även denna jul!

Madde sommaren 2006Som då var 16 år och var hos farmor i Avaträsk på sommarledighet med pappa och lillasyster Evvelina. I dag fyller Madde 19 år och kommer att få en massa presenter och besök av sina kompisar. Ove och May i Vännäs grattar allt vad vi kan och hoppas på att vi ses inom några veckor.

20 mil västerut....drog vi tidigt i morse till Avaträsk och syskonträffen hos syrran. Brorsan med sambo kom från Domsjö och jag och May från Vännäs och det blev några trevliga timmar med mycket smarrigt fika,god mat och en massa surr om gammalt och nytt. Syskongemenskapen blir värdefullare ju äldre man blir.

19 december 1981..."Bäddade" barnmorskan på BB i Östersund med rosa filt. "Du har ju 4 flickor sen tidigare,så det blir säkert en flicka till" sa hon. Men se det blev det inte utan en pöjk som i dag fyller 28 äger Svenska Gummicentralen i Uppsala är djupt förälskad i sin Britta och gratuleras härmed av sin gamle far uppe i Vännäs.

Tatekava Sumida-kuär platsen dit mormor May skickade julpaket i dag. Det är barnbarnet Iris som studerar japanska där ett år och nu får mormors saffransbullar och hemkokta godis lagomt till julafton. God Jul!

Ammerkabrevet....var det dags att skriva i går. May har goda vänner där som hon besökte för några år sen. Svårt har det varit att skriva julhälsningen tills vi upptäckte översättningshjälpen från Googel. Nu är det lätt som en plätt att skriva Ammerkabrev på - engelska!

Grattis Stig!På namnsdagen! Stig bor i Ytterbodafjärden är pensionerad präst,radioamatör(SM2BSD) och en hejare på dragspel!

Hurraaaah!!Äntligen har vi fått riktig vinter,så som Norrlandsvintern ska vara.Rejält kallt och 30 cm snö har vi denna torsdag i mitten av dec 2009. Och bäst av allt är att vara pensionär och inte behöva gå ut i kylan om man inte själv vill!

Årets julklapp.....Finns i Umeå. Mycket stabil och helt brandsäker hållare för värmeljus. Blir aldrig för varm och pryder sin plats på varje julbord

FURA står förFöreninge Umeå RadioAmatörer och i går kväll hade vi Lilla julafton. Det var mycket trevligt med glögg och gott fika och karameller och en massa radioprat -som alltid! Omkring 30 pers var vi av närmare 100 medlemmar som vi är just nu. Den tjusiga ljusstaken är självklart en radiopryl - en kylfläns för 3 st 3055 och det vet du naturligtvis vad det är för något?

Orgelstämmare....

 

Det här är Britt-Mari Hörnqvist Johanneskyrkans kantor och körledare. Här stämmer hon orgeln inför höstens första julkonsert som vi hade i slutet av Nov. Nu har vi haft ännu en konsert med 290 åhörare. 12 januari startar vi med nya körövningar men till dess vill jag önska Britt-Mari och alla körkompisar en lång och skön jul och nyårshelg.


Smörgåstårta....Efter två timmar stenhård övning och finslipning smakade det jättebra med smörgåstårta och kaffe-paus inför årets anda julkonsert  med Johanneskören. Mycket folk även denna gång och väldigt pampigt med hela publiken som "körade" med i "Folk fall nu neder"

Johanneskörens maffiga....mansstämma här på genrepet i kyrkan i torsdagskväll. Tillsammans med alla välsjungande damerna blir vi något värt att lyssna på vid årets sista julkonserten i kyrkan på lördagskväll 12 dec. 19.00 Men kom i tid! Vid förra konserten var det 470 personer i kyrkan.


Syster May.....hördes plötsligt ett utrop bakom oss där vi var och julhandlade i Umeå i dag. Det var en arbetskollega som May haft för mer än tio år sedan och som fortfarande minns henne som just "syster May" en mycket omtyckt och kunnig medarbetare

Det här är Britt....som förestår Cafe 5an i Johanneskyrkan här i Vännäs. Hon har öppet månd - onsd 07:30 - 13.00. Britt är jättetrevlig har tid att lyssna och engagera sig för alla som hälsar på. Dessutom serverar hon gott kaffe med smörgåsar och fikabröd och en välfylld skål med karameller. Vem som helst är välkommen att ta sig en fika och sitta och prata en stund. VÄLKOMMEN!

Delar av herrstämman i....Johanneskören i Vännäs "laddar upp" inför körkonserten i Nordmalings kyrka med Anna-Lotta Larsson och Göran Fristorp.

Två av Johanneskörens...."utlånade" körsångare laddar upp inför kvällens konsert i Nordmalings kyrka....

Genrep.....Var det i Nordmalings kyrka på den här bilden och nån timme senare hade vi konsert med ca 30 sångare och så Anna-Lotta och Göran dessa fenomenalt trevliga och duktiga artister som vi sjöng med för en vecka sen i en absolut fullsatt Johanneskyrka i Vännäs. Här i Nordmaling var det nästan lika mycket folk och den äldsta åhöraren, en fin gammal dam var fyllda 90 år för flera år sen....

I dag för 17 år sen....Fyllde jag 50 år och bodde på Norgevägen i Gäddede. I dag bor jag i Vännäs och strax efter sju i morse ringde det på dörren och May kom och sjöng och hade varm risgrynsgröt i en skål och den här fina kudden i ett paket. Och sen ringde brorsan från Stockholm och syrran från Dorotea och Ulla från Pengsjö och SM2MZF från Tavelsjö och med posten kom paket från Ylva och 00:30 i natt pep mobilen till och då var det sms från Astrid i Stugun och hur ska det inte bli innan kvällen när så mycket har hänt innan jag ens hunnit fram till dagens 11a-kaffe?

Vindelns Församlingshem....I gär kväll drog vi 4 mil in i landet till Vindelns Församlingshem. Där bjöd EFS-föreningen i Vindeln på ett fint program med många fina Adventssånger där vi lyssnare fick vara med och sjunga. Mycket pampig final med kören i "O Helga natt" där publiken fick vara med och sjunga "Folk fall nu neder"....

Två gånger 46 saffrans...Bullar ,saffransbullar har jag bakat två gånger inom en vecka så nu är jag rustad för julen.Har inte lärt mig göra "katter" men med ägg kesälla och fyllning av riven mandelmassa blir de jättegoda även i detta format.

I Vännäs där jag bor.....


Brukar vi samlas trossyskon från alla samfund på fredagarna till sopplunch i Johanneskyrkan. För en tjuga får man soppa och smörgås med rikligt pålägg + kaffe med kaka. Men själva lunchen är inte viktigast. Det är samtalet efteråt som handlar om kommande söndags predikotexter i kyrkorna i Vännäs. Vi läser de tre föreslagna texterna och samtalar om betydelse och innehåll. Som avslutning brukar vi bedja om Andens ljus och glädje över dem som kommande söndag ska förkunna Ordet här i Vännäs.

Gott brytbröd med vacker färg...Ett gott brytbröd med vacker färg brukar jag baka då och då. Receptet  jag modifierat lite är hämtat från Bakskolan utgiven av Konsum för länge sen....

50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
0,5 dl sirap
1 ägg
1 burk Kesälla
ca 13 dl Fyra sädesslag.(mjöl)
Smula jästen i en bunke.1. Smält smöret i en kastrull tilsätt mjölken och värm till fingerljumt. Rör ut jästen med lite av degspadet. 2.Tillsätt resten av degspadet,salt sirap,ägg,Kesälla och nästan allt mjölet. Spara lite till utbakningen. 3.Arbeta ihop till en smidig deg.Jäs den övertäckt i bunken ca 45 minuter. 4.Knåda degen med några få tag på mjölat bakbord,så gasblåsorna pressas ur. Platta sedan ut den i en smord långpanna. Skär degen med mjölad kniv i så många bitar du vill ha. Jäs brödet övertäckt i ca 30 min. 5. Grädda i mitten av ugnen i 225gr i ca 20 minuter. Låt brödet svalna under bakduk. Mera smak i brödet om du tillsätter en dl russin i punkt 2.

Gamla goda vänner....Visst är det här en fin bild av gammal mångårig fin vännskap? Det är några av Adventssöndagens kollektupptagare som har något trevligt att berätta för varandra.

Maria Rundkvist,Umeå19 år ung men redan spelat trumpet i tio år. Hon var Johanneskörens mycket duktiga solist vid Adventsgudstjänsten i söndags.

RSS 2.0